Kinetikus óvoda- és iskolarajzok elemzése

Őszinte vagy görbe tükör a pedagógus számára? A kinetikus óvoda- és iskolarajzok jelentése

Olvasási idő: 1 perc 39 mp

A gyerekek nagyon sok időt töltenek az óvodában, iskolában: többet, mint a családdal.

Rengeteg élmény éri őket, amelyek komolyan megérintik a lelküket. Szóban ezt lehetetlen elmondani – ráadásul sok érzés nem is tudatosul.

A kinetikus óvoda- és iskolarajz erről mesél őszintén, hitelesen.

Elmondja, hogy piszkálják-e a gyermeket az oviban (iskolában), kik a barátai, hogyan bánik vele a pedagógus, kiszorul-e a társaságból, feszülten és szorongva bírja-e ki a bent töltött időt – vagy sikerei vannak?

Sikeres és deviáns gyermek iskolarajza (a rajzok részletes elemzése szerepel a Rajzelemzési Intézet Online Tutoriális Programjában).

Aggódni kell miatta, terápia szükséges? Muszáj beszélni a szülőkkel, mert valami nagyon nyomja ezt a gyermeket?

Verekszik, dührohamai vannak? Deviáns karakterfejlődés előtt áll? Most lenne csak igazán szüksége egy támogató pedagógusra? Pszichológusra, egyéni vagy családterápiára? Kihez kell küldeni, mennyire súlyos a dolog?

Vagy minden rendben van, csak egy kicsit szorong és feszült? Magától rendeződni fog? Adjunk még időt neki?

A bal oldali rajznál nincs miért aggódni, de mi lesz a jobb oldali rajz készítőjével?  (részletes elemzés az Online Tutoriális Program tananyában található)

Esetleg nem is a gyerekkel van a baj, hanem az óvónővel vagy a tanító nénivel? Vagy legalábbis a pedagógus és a csoport kapcsolatában keresendő a problémák gyökere?

Te mire gondolnál, ha csoportos rajzvizsgálatban a gyerekek többsége kiabáló, fegyelmező, büntető pedagógust rajzolna?

Negatív pedagógus-ábrázolások: Gabi néni botozik, "Viselkedjetek, gyerekek!!" és pedagógus fogakkal, bottal ("GRRR!")

De nem érdemes rögtön az igazgatóhoz rohanni, mert még a negatív pedagógusábrázolások is szólhatnak inkább a problémás gyermekről, mint az óvónőről vagy a tanárról – tehát nem biztos, hogy a pedagógus bármiben is hibás lenne!

Viszont láttam már olyat is, hogy az óvónőt két hónap után elbocsátották a szülők panaszai miatt. Kiderült, hogy már a sokadik óvodában próbálkozott, de valahogy mindig távozott 3 hónap után...

Akkor mi az igazság, hogyan lehet eldönteni, hogy a gyermek vagy a pedagógus-e a ludas?

Nézd meg ezt a rövid videót:

Erről szól az alábbi 4 perces videó. Nézd meg, mi alapján különíti el Prof. Dr. Vass Zoltán a normális és a patológiás iskolarajzokat:

Miért van a gyermek kezében szék? Ezen a 4 perces videón normális és patológiás kinetikus iskolarajzok és óvodarajzok elemzését találod

Az ilyen kérdések súlyos döntésekhez vezethetnek, amelyek alapos tájékozódást és gondos mérlegelést igényelnek. Sose vonj le elhamarkodott következtetést!

A téma fontossága miatt a Rajzelemzési Intézet igen részletes értelmezési útmutatót készített a kinetikus óvoda- és iskolarajzokhoz, amely megtalálható az Online Tutoriális Program tananyagában.

Ha érdekel, kérj információt az Online Tutoriális Programról az ugyfelszolgalat@rajzelemzes.hu címen, vagy szerezd be a Tankönyvkiadótól a fenti videóban bemutatott könyvet.

Ingyenes letöltés

Ha érdekel ez a téma, ezen a linken találsz kinetikus iskolarajzról szóló, hiteles esettanulmányokat:

 Vass, Z., & Perger, M. (2011). Esetelemzések (Kivonat: A kinetikus iskolarajz. Iskolapszichológia 32. Budapest: ELTE Eötvös Kiadó).

A Rajzelemzési Intézetről

A Rajzelemzési Intézetet Prof. Dr. Vass Zoltán alapította azzal a céllal, hogy segítse a képi kifejezéspszichológia kutatási területének továbbfejlesztését és a hiteles tudománykommunikációt.

A rajzelemzés tudománya óriási fejlődésen ment keresztül az utóbbi évtizedekben, hiszen megjelent a képi kifejezéspszichológia új tudományos paradigmája Prof. Dr. Vass Zoltán kutatásai nyomán (melyekről plenáris előadást tartott a Magyar Pszichológiai Társaságban).

Sajnos a legtöbb intézményben még mindig olyan elavult módszereket használnak a szakemberek, amelyek az 1950-es évek tudományos színvonalát képviselik.

Ezeket ma már nem lenne szabad alkalmazni.

A már meghaladott módszerekkel szemben a Rajzelemzési Intézet a modern, tudományos szemléletet szeretné elérhetővé tenni szakemberek számára.

Olvass itt Prof. Dr. Vass Zoltánról

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük